Päättyneitä ryhmätoimintoja

Liikuntaa ja aivotreeniä Joutsassa

Joutsa liikuntaryhmä päätti toimintakautensa kansallispuistoretkeen. Yhdessä kuvassa on metsässä kulkeva polku, toisessa kuvassa höyryävä ruoka nuotiopannussa ja kolmannessa kuvassa on jälkiruoka mansikoilla ja kermavaahdolla.

Liikuntaa ja aivotreeniä yhdistelevä ryhmä toteutettiin yhteistyössä Joutsan Seututerveyskeskuksen muistikoordinaattori Eijan ja fysioterapeutti Tatun kanssa syksystä 2020 kevääseen 2021 saakka. Koronakokoontumisrajoitusten aikana ryhmä jaettiin kahtia: sisä- ja ulkoryhmään. Ulkoryhmäläisiä eivät haitanneet kylmät tai tuuliset kelitkään, koska takin alle tuli lämmin erilaisten voima- ja ketteryysharjoitusten sekä vauhdikkaiden pelien aikana. Lisäksi retkeilimme miesten toivomiin kohteisiin Myllykoskelle sekä Leivonmäen Kangaslammelle ja kansallispuistoon. Toivolan laavulla harrastimme yhdessä hyötyliikuntaa haravoiden pihamaan ja pilkkoen nuotiopuita. Bonuksena tällä kerralla oli yhden osallistujan ohjaama jousiammuntakokeilu.

Liikuntaa ja aivotreeniä Jyväskylä, Jämsä ja Äänekoski

Joutsan tapaan liikuntaa ja aivotreeniä yhdisteleviä ryhmiä toteutettiin Jyväskylässä v. 2020–2023 sekä Jämsässä ja Äänekoskella v. 2022-2023. Jyväskylän ryhmän toisena ohjaajana toimi liikunnanohjaaja Juha kaupungin liikuntatoimesta. Jämsän ryhmän ohjaajapariksi liittyi Jämsän Muistiyhdistyksen Porukassa parempi -hankkeen Riikka syksystä 2022 alkaen.

Luontotoimintaryhmä Hankasalmella

Hankasalmen Luontotoimintaryhmä kävi lammasaitaustalkoissa Valkolan tilalla. Kuvassa kaksi lammasta.

Olimme kylälle ja siellä asuville ihmisille hyödyksi, mm. täyttämällä Hiihtomaan laavun ja Häähnimäen retkeilykohteen nuotiopuutallit sekä siistimällä pajukot pois Hiihtomaan laavun ojanpielistä. Lisäksi kävimme talkoissa Valkolan tilalla ja muistiperheessä. Jokaisella kerralla nautimme hyvästä seurasta sekä maittavista retki- ja talkooeväistä. Tämä elämänmakuinen ryhmä toteutettiin yhteistyössä mahtavia ja maistuvia eväitä taikovan muistikoordinaattori Elinan kanssa.

Luontotoimintaryhmä Viitasaarella

Viitasaaren luontotoimintaryhmä urakoi talkoissa Paniaisniemen laavulla. Yhdessä kuvassa näkyy lähes tyhjä talli, toisessa kuvassa puupinot ulkona ja kolmannessa kuvassa oveen asti puilla täytetty puutalli.

Viitasaaren ryhmäläisten kanssa toimimme kuten Hankasalmellakin: retkeillen ja talkoita tehden. Paniaisniemen laavun nuotiopuut siirtyivät kevyesti tallin katon alle suojaan, kirkkosaaren ympäri kiertävä polku tuli siistittyä sekä yhden muistiperheen puutalliongelma yhdessä ratkottua auttavin käsin. Retkikerta suuntautui Tervaniemen kappelille. Mukana toiminnassa, vahvasti ja sydämellä, oli Viitasaaren kaupungin muistiduo: Minna ja Marja.

Luontotoimintaryhmä Jyväskylässä

Jyväskylän luontotoimintaryhmä siis Könkkölän piha-aitoja. Kuvassa katkotut pensaan oksantyngät ja taustalla työvälineet kottikärryssä.

Ryhmä kokoontui kahdeksan kertaa, jonka aikana mm. saatiin paidan selät märäksi polttopuu- ja mullankärräystalkoissa. Lisäksi valmistettiin lammasaitauksen tolppia perinteisin menetelmin, reippailtiin järvimaisemissa reppukahveille kivennokkaan, tehtiin puukäsitöitä ja saunottiin. Ryhmä toteutui kaksi kertaa, vuoden 2020 ja 2021 kesinä, Könkkölän viehättävässä miljöössä ja sen osaavien työntekijöiden kanssa.

Musiikkiryhmä, miniliikuntaryhmä ja talkoot Jyväskylässä

Menneitä tapahtumia: Metsälaulut ja talkoot Jyväskylä. Kuvassa on kuvituskuva metsästä ja toisessa kuvassa on polttopuilla täytetyt kottikärryt.

Musiikki on parasta -ryhmä toteutettiin Könkkölän tilan pihamaalla ja läheisessä metsässä. Koronarajoitukset huomioiden kolmen miehen pienryhmä musisoi, rytmitteli ja lauloi niin että metsä kajahti. Toiminnan monipuolisesta sisällöstä vastasi Anniina, yhteisömuusikko-opiskelija.

Ylimääräinen korona-ajan miniliikuntaryhmä toteutettiin Könkkölän piha-alueella. Kolmen miehen joukko sai nauttia vaihtelevasta ja tehokkaasta liikunnasta. Sisällöstä vastasi idearikas Katja, liikuntaneuvojaopiskelija.

Talkoot Jyväskylässä. Kokeilimme kertaluontoisesti ja erittäin hyvällä menestyksellä polttopuutalkoita syksyllä 2020 ja keväällä 2021. Hankkeen eri toimintaryhmiin osallistuneet miehet auttoivat muistiperheitä heidän kotipihoissaan. Kiitokseksi työstä saimme hyvää seuraa, hyvän mielen ja talkooeväät.

Siirry sivun alkuun