Tukea ja vuorovaikutusta yksin asuville varhaisen vaiheen muistisairaille ja heidän etäläheisilleen
Muistisairauksien varhaisessa vaiheessa olevat voivat kohdata monia haasteita esimerkiksi hyvinvoinnissa ja jokapäiväisessä elämässä, erityisesti jos he asuvat yksin. Samalla etäläheiset (omainen, läheinen, naapuri) voivat kokea kuormittumista tai riittämättömyyden tunteita huolehtiessaan läheisensä arjen sujuvuudesta.
Muistisilta yhdistää -hanke pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin antamalla psykososiaalista tukea ja vahvistamalla vuorovaikutusta yksin asuvien varhaisen vaiheen muistisairaiden ja heidän etäläheistensä välillä. Hankkeen toimintaa ohjaavat neljä tärkeää tavoitetta, joiden kautta pyritään parantamaan osallistujien elämänlaatua, osallisuutta ja yhteydenpitoa.
Elämänlaadun ja osallisuuden parantaminen
Ensimmäisenä tavoitteena on parantaa yksin asuvien varhaisen vaiheen muistisairaiden elämänlaatua ja osallisuuden tunnetta ryhmä- ja yksilötoiminnan avulla.
Silta-ryhmässä käsiteltävissä teemoissa hyödynnetään toiminnantieteeseen ja näyttöön perustuvia Lifestyle Redesign®- ja Matters -ohjelmia. Ryhmä on suunnattu yksin asuville varhaisen vaiheen muistisairaille, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana Muistiyhdistyksen Muistiluotsien toiminnassa. Silta-ryhmä kokoontuu kerran viikossa 12 viikon ajan. Ryhmässä tarkastellaan omaa arkea, rohkaistaan terveyttä edistäviin ja merkityksellisiin toimiin, tuetaan ryhmäläisten psykososiaalisia tarpeita ja vahvistetaan osallisuuden kokemusta sekä suhdetta etäläheisiin.
Yksilötoiminnassa vahvistetaan Silta-ryhmien teemojen sisäistämistä sekä tuotetaan yksilöllinen ”Elämäni tarina” -omaelämäkerta, johon liitetään merkitykselliset ja tärkeät asiat eletyn elämän varrelta.
Ryhmiin osallistujille järjestetään myös Hyvinvointipäivä, jossa keskitytään osallistujien oman itsen vahvistamiseen, armollisuuteen ja osallisuuteen.
Vuorovaikutuksen ja yhteydenpidon vahvistaminen
Toinen tavoite keskittyy vuorovaikutuksen ja yhteydenpidon vahvistamiseen yksin asuvien varhaisen vaiheen muistisairaiden ja heidän etäläheistensä välillä. Selvitetään, onko yhteydenpito molemmin puolin tyydyttävää. Madalletaan kynnystä keskustella muistisairaudesta, siihen liittyvistä oireista, toimintatapojen muutoksista ja tulevaisuudesta sekä tiedotetaan etäläheisiä Silta-ryhmien teemoista.
Yksilöohjauksen ja tiedonjakamisen avulla pyritään luomaan vahvempia yhteyksiä ja helpottamaan kommunikointia, mikä voi merkittävästi parantaa sekä muistisairaiden että heidän läheistensä hyvinvointia.
Psykososiaalinen tuki etäläheisille
Kolmantena tavoitteena on varmistaa, että etäläheiset saavat tarvitsemansa tuen ja voivat jakaa kokemuksiaan muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Etäsillat-ryhmä mahdollistaa psykososiaalista tukea ohjatun ryhmätoiminnan ja vertaistuen avulla. Ryhmä toteutetaan verkossa ja on suunnattu Keski-Suomessa tai kauempana asuville etäläheisille, jotka huolehtivat yksin asuvan muistisairaan arjesta. Tähän ryhmään voivat osallistua myös sellaiset etäläheiset, joiden muistisairas läheinen ei pysty tai halua osallistua sairastuneille tarkoitettuun Silta-ryhmään.
Tietoisuuden lisääminen aivoterveydestä
Neljäs tavoite on lisätä Keski-Suomen väestön tietoisuutta aivoterveydestä järjestämällä ”Aivoterveyttä kaiken ikää” -tilaisuuksia. Tilaisuudet ovat interaktiivisia, ja niissä yhdistetään tutkittua tietoa ja käytännön toimintaa. Näiden tilaisuuksien avulla pyritään edistämään aivoterveyttä laajemmin ja tarjoamaan konkreettisia neuvoja ja tukea.
Tervetuloa kaikille avoimiin aivoterveystietoiskuihin!
- 15.10. klo 9-11 Löydä iloa arkeen -hankkeen aamukahvitapaaminen Matarassa
- 17.10. klo 12-13 osana hyvinvointialueen seniorineuvolaa Piippurannan klubilla
- 22.10. klo 12.30-13.30 Kylätalo Keidas, Keltinmäki
- 30.10. klo 13-15 osana hyvinvointialueen seniorineuvolaa Vaajakosken kirjastolla
- 31.10. klo 13.30-14.30 Aseman pysäkki, Jyväskylän seurakunta
- 1.11. klo 10-11 Piippurannan klubilla
- 7.11. klo 13-15 osana hyvinvointialueen seniorineuvolaa Palokan kirjastolla
- 19.11. klo 13-14.30 Maitolaiturilla Matarassa
- 28.11. klo 12.30-13.30 Saarijärven SPR:n Ystäväntuvalla
- 3.12. klo 17.30-18.30 Kuokkalan kirjastolla
- 21.1.2025 klo 13.30-14.30 Muuramen nuorisoseurantalolla yhteistyössä OPAS-hanke
Muistisilta yhdistää -hankkeen ryhmätoimintaan ovat tervetulleita yksin asuvat, varhaisen vaiheen muistisairaat ja etäläheiset, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana Keski-Suomen Muistiluotsien toiminnassa. Ota yhteyttä ja tule mukaan!
Lisätiedot ja ryhmiin ilmoittautumiset
Piia Altti
Hankevastaava
piia.altti@ksmuisti.fi
puh. 0400 422 203
Belinda Troger
Hanketyöntekijä
belinda.troger@ksmuisti.fi
puh. 0400 422 564
Muistisilta yhdistää on Keski-Suomen Muistiyhdistyksen hallinnoima ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) avustama kehittämishanke vuosille 2024-2026.