Keski-Suomen Muistiyhdistyksen toiminta
Tältä sivulta löydät verkossa tapahtuvan toiminnan, tuetut lomat sekä ryhmät, muistikahvilat, retket ja muistikummituokiot paikkakunnittain. Tutustu myös tapahtumakalenteriimme, josta löydät kaiken toimintamme (esim. ryhmät, tapahtumat ja luennot) koko Keski-Suomen alueelta. Tapahtumakalenterista päivää klikkaamalla saat näkyviin kaikki kyseisen päivän tapahtumat. Tutustu kalenteriin täältä.
Läheisten verkkoporinat
Kaipaatko vertaiskeskusteluja, mutta ryhmätoimintaan osallistuminen on syystä tai toisesta hankalaa? Läheisten verkkoporinat ovat kertaluontoisia työntekijän ohjaamia vertaiskeskusteluja Teams-alustalla. Jokaiseen verkkoporinaan ilmoittaudutaan erikseen, ja mukaan otetaan enintään 6 keskustelijaa. Osallistumiseen tarvitset nettiyhteydellä toimivan tietokoneen, mikrofonin ja kuulokkeet tai tabletin.
Porinoita tulossa:
Torstai 24.8.2023 klo 16.30-18
Keskiviikko 27.9.2023 klo 14-15.30
Tiistai 24.10.2023 klo 16.30-18
Tiistai 21.11.2023 klo 14-15.30
Lisätiedot ja ilmoittautumiset viimeistään edellisenä päivänä: Sari, p. 040 847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Syksy 2023 Läheisten verkkoporinat tulostettava esite tästä (pdf)
Vertaisryhmä Muistisairaan läheisille verkossa aloittaa syyskaudella
Läheisten vertaisryhmä verkossa on tarkoitettu muistisairauteen sairastuneiden läheisille. Kokoonnumme Teams-yhteydellä 4 kertaa syyskauden aikana. Ryhmään tullaan koko kaudeksi ilmoittautumisen kautta, ja mukaan mahtuu max 8 henkilöä. Osallistumiseen tarvitset nettiyhteydellä varustetun tietokoneen, mikrofonin ja kuulokkeet, tai tabletin/älypuhelimen.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen Sari, p. 040 847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Läheisten verkkoryhmän tulostettavaan mainokseen tästä (pdf)
Tietoa oikeudellisen ennakoinnin keinoista verkossa torstaina 2.11.2023 klo 16.30-18 muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Oikeudellisen ennakoinnin ilta on tarkoitettu muistisairautta sairastaville ja heidän läheisilleen.
Mikä on edunvalvontavaltuutus, ja miksi sen tekeminen on tärkeää? Miten voin asioida läheiseni puolesta? Ennakoimalla ajoissa päätät itse kuka hoitaa asioitasi jos et sairauden tai muun syyn vuoksi itse siihen pysty. Ennakointi on ajankohtaista ihan jokaiselle, jolla on asioita hoidettavanaan, eikä sitä voi tehdä jälkikäteen.
Osallistumiseen tarvitset nettiyhteydellä varustetun tietokoneen, mikrofonin ja kuulokkeet tai tabletin.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen viim. 1.11.2023:
Sari, p. 040 847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Oikeudellisen ennakoinnin illan tulostettava mainos tästä (pdf)
Vahvistavan vuorovaikutuksen valmennus verkossa
Kommunikointi muistisairaan ihmisen kanssa muuttuu sairauden edetessä. Vuorovaikutus voi olla haastavaa, koska sairaus vaikuttaa ihmiseen monin eri tavoin. Järjestämme neliosaisen valmennuksen muistisairaiden henkilöiden läheisille. Valmennuksen tavoitteena on lisätä läheisten valmiutta muistisairaan ihmisen ymmärtämiseen ja tukemiseen vuorovaikutuksellisin keinoin vertaisseurassa.
Valmennus on neljän kerran kokonaisuus, joka järjestetään verkossa marraskuussa 2023. Aloituskerta ti 7.11. klo 16–18, muut kerrat to 9.11., ti 14.11. ja to 16.11. klo 16–17.30.
Osallistumiseen tarvitset nettiyhteydellä varustetun tietokoneen, mikrofonin ja kuulokkeet tai tabletin. Esim. puhelinten mukana tulevat nappikuulokkeet/ hands free-kuulokkeet toimivat usein hyvin. Tietokoneen kameran tai erillisen web-kameran käyttö on suositeltavaa, mutta ei pakollista.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset (3.11. mennessä): muistiluotsi@ksmuisti.fi tai puh. 044 761 4925/ Enni
Muistiyhdistys tutuksi -tuokio verkossa
Muistiyhdistys tutuksi -tuokio on tarkoitettu muistisairautta sairastaville ja heidän läheisilleen, joille muistiyhdistyksen toiminta ei ole ennestään tuttua. Tässä verkkotuokiossa yhdistyksen työntekijä kertoo yhdistyksen järjestämästä toiminnasta. Seuraa ilmoittelua seuraavasta verkkotuokiosta.
Sähköinen uutiskirje
Muistiluotsien sähköiset uutiskirjeet sisältävät muun muassa erilaisia aivoja aktivoivia ja arkea virkistäviä tehtäviä, liikuntaohjeita, vinkkejä mielen hyvinvointiin sekä ajankohtaista tietoa. Kirjeet sisältävät suoria videoita sekä linkkejä mielenkiintoisille verkkosivustoille. Muistiluotsien uutiskirjeen voi tilata tästä tai vaihtoehtoisesti voit pyytää meitä lisäämään sinut postituslistalle. Myös ammattilaiset saavat kirjeestä ajankohtaisia tietoa vinkattavaksi omille asiakkailleen. Aikaisemmin julkaistuihin uutiskirjeisiin pääset tutustumaan tästä klikkaamalla kirjeen numeroa tästä:
Vuosi 2023: 1. Toiminnallista tammikuuta, 2. Mukavaa maaliskuuta, 3. Kepeän keväisiä päiviä , 4. Kesäinen tervehdys, 6. Tervetuloa arjen ilot!
Vuosi 2022: 1. Kevään toiminta, 2. Kevät, 3. Kesäkirje, 4. Toiminnallinen syyskausi, 5. Lokakuun kuulumisia, 6. Rauhaisaa vuodenvaihdetta
Vuosi 2021: 1. Oikeudellinen ennakointi, 2. Kevät, 3. Uni, 4. Turvallisuus, 5. Kesäiset tehtävät, 6. Lihaskunto, 7. Kirjallisuus ja 8. Joulu
Vuosi 2020: 1. Apetta aivoille, 2. Vinkkejä arkeen, 3. Mielen hyvinvointi, 4. Vapaa-aika, 5. Kesä, 6. Apuvälineet, 7. Koulumuistot, 8. Vuorovaikutus, 9. Tasapaino ja 10. Kosketus.
WhatsApp -vertaisryhmät muistisairaiden läheisille
WhatsApp-pikaviestisovelluksen kautta toimivat vertaisryhmät on tarkoitettu muistisairaiden henkilöisen läheisille. Voit jakaa yleiseen tai teemoiteltuihin ryhmiin kuulumisiasi ja omaa arkeasi sekä kysellä muiden kokemuksia kirjoittamalla, lähettämällä ääniviestejä, videoita tai kuvia. Ryhmän jäsenet ovat mukana omalla nimellään ja puhelinnumerot näkyvät osallistujien tiedoissa. Ylläpitäjinä toimivat Keski-Suomen Muistiluotsit. Seuraamme ja tarvittaessa kommentoimme keskustelua, mutta suoraan meille suunnatut yhteydenotot toivomme henkilökohtaisesti puhelimitse, sähköpostitse tai tämän sivun oikeasta alareunasta löytyvän chatin kautta. Osallistuaksesi ryhmiin tarvitset älypuhelimen, johon on ladattu WhatsApp-sovellus. Ryhmä ei vaadi sinulta sitoutumista ja voit jakaa sellaisia asioita ja sen verran, kun sinusta on luontevaa. Liittyminen ryhmiin ja lisätietoja muistiluotseilta: puh. 044 761 4925/Enni, puh. 044 561 4926/Sini S., puh. 040 847 4650/Sari, tai sähköpostilla muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Vastasairastuneiden WhatsApp-vertaisryhmä
Tule mukaan aloittamaan lähiaikoina muistisairauteen sairastuneiden henkilöiden vertaisryhmää WhatsApp-viestisovelluksessa! Ryhmään voit kirjoittaa, lähettää ääniviestejä, videoita sekä kuvia, joissa voit jakaa kuulumisia omasta arjestasi, kysellä muiden kokemuksia jne.
Ryhmään liitytään omalla puhelinnumerolla, joka näkyy myös muille osallistujille. Ylläpitäjinä toimivat Keski-Suomen Muistiluotsit. Seuraamme ja tarvittaessa kommentoimme keskustelua, mutta suoraan meille suunnatut yhteydenotot toivomme henkilökohtaisesti puhelimitse, sähköpostitse tai tämän sivun oikeasta alareunasta löytyvän chatin kautta.
Osallistumiseen tarvitset älypuhelimen, johon on ladattu WhatsApp-sovellus. Ryhmä ei vaadi sinulta sitoutumista ja se avataan, kun ilmoittautuneita on useampia. Ryhmässä voit jakaa sellaisia asioita ja sen verran kuin sinusta tuntuu luontevalta.
Liittyminen ryhmään sekä lisätietoja muistiluotseilta: Puh. 044 761 4925 / Enni, Puh. 044 561 4926 / Sini S., Puh. 040 847 4650 / Sari tai sähköpostilla muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Verkkoluennot ja tallenteet
Mataran Arki-info: Muisti ja muistin huolto Tallenne Mataran arki-infosta syksyltä https://youtu.be/bRNUjDffVv4, vieraana Keski-Suomen Muistiyhdistyksen muistiluotsi Marianna Ikonen. Yhteistyökumppanien järjestämät verkkoluennot löydät alempaa.
Yhteistyökumppaniemme järjestämää toimintaa
Alle olemme listanneet muiden järjestämää toimintaa. Löydät täältä mm. erilaisia verkkoluentoja, keskustelualustoja sekä toiminnallisia vinkkejä.
Tallenteet
Tallenne Tänään kotona 2-webinaarista 3.11. Webinaari on suunnattu muistityön ammattilaisille. Katso tallenne tämän linkin kautta.
Tallenne Muistiviikon webinaarista
Muistiliitto ja eduskunnan muistikerho järjestivät yhteisen webinaarin tiistaina 20.9. Webinaarissa kansanedustajat keskustelivat muistisairaiden ja heidän läheistensä elämään liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Webinaari on katsottavissa kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen täällä.
Tallenne Suomi Areenan Muistisairaus vai arkipäivän ylikuormitusta? -keskustelusta. 13.7.2022. https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-10003190/muistisairaus-vai-arkipaivan-ylikuormitusta-milloin-pitaa-huolestua-1622941. Aivoterveydestä, muistisairauksien tutkimuksesta ja hoidosta keskustelemassa mm. aivotutkija Minna Huotilainen ja Muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu.
Tallenne Aivoviikon webinaarista Uni ja aivot – Miksi nukumme? 15.3.2022. https://www.aivosaatio.fi/tallenne-uni-ja-aivot-miksi-nukumme-webinaarista-15-3-2022/ Luennoimassa psykologi Soili Kajaste, neurologian erikoislääkäri Markku Partinen ja unitutkija Tarja Stenberg. Järjestäjät: Aalto-yliopisto, Aivosäätiö, Helsingin yliopisto, Muistiliitto, Suomen Aivot, Suomen Aivotutkimusseura.
Tallenne Muistiviikon webinaarista – Kosketuksen merkitys muistisairaan ihmisen elämässä 9/2021 https://kepit.tv/#/c/muistiliitto/e/R8T6L2KENY Luennoimassa Emmaleena Niemi, suunnittelija, Iloa ja Voimaa -hankkeesta sekä Taina Semi, ihmislähtöisen kulttuurin valmentaja, muistityön asiantuntija ja tietokirjailija. Tilaisuuden järjesti Muistiliitto.
Tallenne luennosta Otsa-ohimolohkorappeuma ja alkoholidementia sekä niihin liittyvät käytösoireet 4/2021 https://youtu.be/HSFKGg1y3TM. Luennoimassa on geriatrian erikoislääkäri Mirja Hallikainen. Tilaisuuden järjesti Kanta-Hämeen Muistiluotsi.
Tallenne luennosta Muisti ja ikääntyminen 3/2021 https://youtu.be/YkaZJsMS9nY Luennoimassa on geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen. Tilaisuuden järjesti Kanta-Hämeen Muistiluotsi.
Tallenne luennosta Lewyn kappale-tauti ja Parkinsonin taudin muistisairaus sekä niihin liittyvät käytösoireet 2/2021 https://youtu.be/rIGwYk20rbM Luennoimassa on geriatrian erikoislääkäri Mirja Hallikainen. Tilaisuuden järjesti Kanta-Hämeen Muistiluotsi.
Tallenne luennosta Verisuoniperäinen muistisairaus ja siihen liittyvät käytösoireet 12/2020 https://youtu.be/JC6jzH21YwY Luennoimassa on geriatrian erikoislääkäri Mirja Hallikainen. Tilaisuuden järjesti Kanta-Hämeen Muistiluotsi.
Tallenne luennosta Alzheimerin tauti ja siihen liittyvät käytösoireet 10/2020 https://youtu.be/HVnXGC4gaz4. Luennoimassa on geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen. Tilaisuuden järjesti Kanta-Hämeen Muistiluotsi.
Tallenne luennosta Muistisairaan käytöksen ymmärtäminen 9/2020 https://youtu.be/upDXSA7DCkY. Luennoimassa on geriatrian erikoislääkäri Mirja Hallikainen. Tilaisuuden järjesti Kanta-Hämeen Muistiluotsi.
Luennoimassa on geriatrian erikoislääkäri Mirja Hallikainen. Tilaisuuden järjesti Kanta-Hämeen muistiluotsi.
Tallenne luennosta Covid-19 ikäihmisellä https://youtu.be/a-6WbTpEy0A Luennoimassa on geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen Pihlajalinnasta (Aluejohtaja Kanta-Häme, vastaava lääkäri) Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä 28.4 Kanta-Hämeen muistiluotsi ja Pihlajalinna Kanta-Häme.
Tallenne luennosta Muistisairaan lääkehoito 10.6.2020. Luennoitsijana toimii geriatrian erikoislääkäri, Pihlajalinnan Kanta-Hämeen aluejohtaja sekä vastaava lääkäri Arvo Haapanen. https://youtu.be/nJNf4MkA5D0. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä 28.4 Kanta-Hämeen muistiluotsi ja Pihlajalinna Kanta-Häme.
Tallenne luennosta edunvalvontavaltuutus ja hoitotahto. https://www.youtube.com/watch?v=ptRslPMHldE (esitys alkaa noin 1:30min kohdalla). Tilaisuuden järjesti Kanta-Hämeen muistiluotsi.
Tallenne turvallisesti kotona -yleisöwebinaarista 11.6.2020. Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen videossa kerrotaan muistiperheiden arjen turvallisuuden riskipaikoista sekä keinoista parantaa kodin turvallisuutta. https://www.youtube.com/watch?v=QB-jCvOcMB4. Materiaalin saat sähköpostitse pyytämällä osoitteesta kaisa.karvonen@muistiturku.fi.
Asiaa paloturvallisuudesta muistisairaan henkilön kotona. Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos ovat yhteistyössä keränneet videolle asiaa paloturvallisuudesta muistisairaan henkilön kodissa. Mitä ottaa huomioon kodin eri tiloissa, kun muisti on heikentynyt? https://www.youtube.com/watch?v=NO7XntTYpyM&feature=youtu.be . Lue lisää aiheesta osoitteesta www.muistiturku.fi. Oppaaseen ”Turvallisia vuosia muistiperheille” pääset tutustumaan suoraan osoitteessa https://www.muistiturku.fi/media/filer_public/20/cf/20cf9e4e-7b85-46be-9449-a6b3031ce160/turvallisia_vuosia_muistiperheille.pdf.
Tallenne virtuaalimatkasta viiteen keskisuomalaiseen kylään vaikka kotisohvalta käsin! https://www.youtube.com/watch?v=0sfpC5mi-58&feature=youtu.be . Kyläläiset esittelevät videoilla toimintaansa ja ovat matkaoppaan haastateltavina! Luvassa myös ajankohtaista asiaa kylätoiminnasta. Retki on suunnattu kaikille kiinnostuneille. Matkan teemoja ovat kylämatkailu, kulttuuri ja perinne, elinkeinot kylillä, nuoret ja tulevaisuus sekä kylien kehittäminen! Virtuaalimatkan järjestivät Keski-Suomen kylät ry:n ja JyväsRiihi ry:n Kyläsuunnitelmalla eteenpäin -hanke.
Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Youtube-kanavalta löydät mm. erilaisia laulutuokioita, luontohetkiä ja aivojumppaa. Videoihin pääset tutustumaan täältä: OsmyTV.
Muistisairaana maailmassa -podcast
Muistisairauksiin liittyy edelleen uskomuksia ja ennakkoluuloja, joita meidän jokaisen on syytä karistaa. Muistiliiton Muistisairaana maailmassa -podcast antaa äänen muistisairaille ja heidän läheisilleen. Vaihtuvien vieraiden kanssa keskustelemassa on toimittaja ja ”940 päivää isäni muistina” -kirjan kirjoittanut Hanna Jensen. Jaksot pääset kuuntelemaan tästä linkistä: https://www.muistiliitto.fi/fi/tuki-ja-palvelut/luettavaa-ja-tekemista/muistisairaana-maailmassa-podcast
Jakso 1: Ohikatsotut
Jakso 2: Luovuus ja positiivisuus arjessa
Jakso 3: Harrastukset ja tuet
Jakso 4: Muistisairausdiagnoosi – tuska vai helpotus
Jakso 5: Töissä muistisairaana
Jakso 6: Yhdessä ja yksin
Kohtaamisia Attendolla -podcast
Kohtaamisia Attendolla -podcastin toinen kausi on tuotettu yhteistyössä Muistiliiton kanssa. Attendon Susanna Paloheimon johdolla keskustelemassa ovat Muistiliiton asiantuntijoita ja muistisairaiden läheisiä.
Jakso1: Muistisairaan läheinen on useimmiten puoliso tai aikuinen lapsi
Keskustelemassa ovat asiantuntija Outi Ronkainen Muistiliitolta sekä väitöskirjatutkija, toiminnanjohtaja (opintovapaalla) Ulla Halonen Keski-Suomen Muistiyhdistyksestä. Artikkelissa kerrotaan lisätietoa muistisarauksista ja pohditaan millaisia tunteita muistisairaan läheinen kokee eläessään muistisairautta sairastavan rinnalla. Podcastin ensimmäinen jakso ja artikkeli löytyvät Attendon sivuilta tästä linkistä:
Jakso 2: Millainen on muistisairaan unelmien hoivakoti?
Millaisia toiveita muistisairaalla henkilöllä ja tämän läheisellä on hoivakotiasumisen suhteen, millaista palvelua muistisairas toivoo hoivakodilta, miten hän haluaa tulla nähdyksi sairautensa edetessä, ja mitä tarkoittaa omannäköinen elämä silloin, kun muisti ei ehkä enää ole niin kirkas? Tässä jaksossa Attendon Susanna Paloheimo keskustelee muistisairaan läheisen Laura Kytöhongan ja Muistiliiton muistiluotsikoordinaattori Krista Pajalan kanssa muistisairaan unelmien hoivakodista sekä intervalliasumisesta. Podcastin toisen jakson pääset kuuntelemaan Attendon sivuilta tästä linkistä.
Jakso 3: Muistisairaan muutto hoivakotiin
Mitä kaikkea liittyy hoivakotiin muuttoon? Miten hoivakotiin muuttaminen otetaan puheeksi muistisairaan kanssa? Miten hoivakotiin pääsee asumaan? Keskustelemassa ovat neuvontakoordinaattori Mailis Heiskanen Muistiliitolta sekä omaishoitajana toiminut Terttu Forsell. Podcastin kolmannen jakson pääset kuuntelemaan Attendon sivuilta tästä linkistä.
Jakso 4: Muistisairaan läheisenä läsnä hoivakodin arjessa
Kun muistisairas muuttaa hoivakotiin, läheinen on tervetullut olemaan läsnä myös hoivakodin arjessa. Mutta miten hoivakodin henkilökunta voi paremmin ottaa läheiset huomioon toiminnassaan ja millaisia mahdollisuuksia läheisillä on osallistua hoivakodin toimintaan? Keskustelemassa ovat sosionomi Emma Järvi ja Muistiliiton asiantuntija Outi Ronkainen. Podcastin neljännen jakson pääset kuuntelemaan Attendon sivuilta tästä linkistä.
Tukinet- keskustelupalsta tarjoaa mahdollisuuden kokemusten jakamiseen muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien henkilöiden kanssa. Tukinetin taustalla on noin 50 suomalaista järjestöä. Palvelua voi käyttää myös rekisteröitymättä. Ilman nimimerkkiä voi seurata avointen keskusteluryhmien kirjoittelua sekä käyttää muun muassa hakemistoa. Keskusteluun osallistuminen vaatii rekisteröitymisen. Keskustella voi anonyyminä, nimimerkin suojassa. Palvelu on maksuton. Tukinetin Muisti ja muistisairaudet-keskustelualueella voi jutella muistiongelmista ja muistisairauksista sekä jakaa kokemuksia elämästä muistisairauden kanssa erilaisten keskusteluaiheiden alle. Keskustelualue löytyy osoitteesta: https://tukinet.net/teemat/muisti-ja-muistisairaudet-752231380/forum/ Lisätietoja Tukinettiin rekisteröitymisestä: yllapito@tukinet.net ja vertaiskeskustelusta: Mailis Heiskanen, neuvontakoordinaattori, puh. 09 6226 2018, 050 571 3551 mailis.heiskanen@muistiliitto.fi.
OnniTV
OnniTV tarjoaa ikäihmisille liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä joka arkipäivä klo 11-13. OnniTV näkyy verkossa osoitteessa www.onnitv.fi, antenni-tv:n kanavapaikalla 33 sekä Elisan ja Telian kaapeli-tv:n kanavapaikalla 66.
Juhlat
To 21.9. klo 18–19.30 Muistiviikon juhla Sepänkeskuksen Reaktori-salissa, Kyllikinkatu 1, Jyväskylä. Ilmoittautuminen ja lisätiedot 15.9. mennessä: toimisto@ksmuisti.fi tai puh. 044 561 4927.
To 14.12. klo 18–19.30 Puurojuhla Sepänkeskuksen Reaktori-salissa, Kyllikinkatu 1, Jyväskylä. Ilmoittautuminen ja lisätiedot 5.12. mennessä: toimisto@ksmuisti.fi tai puh. 044 561 4927.
Retket
Järjestämme syksyn aikana kaksi retkeä.
Eteläisen Keski-Suomen syysretki järjestetään perjantaina 13.10. klo 11-15 Jyväskylässä Ravintola Priimuksessa (Taulumäentie 45). Retken hinta on 25 €/ hlö. Ohjelma Ohjelmassa on leppoisaa yhdessäoloa musiikin ja herkullisen ruuan äärellä. Ilmoittautuminen retkelle viimeistään 5.10. mennessä toimistolle, p. 044 561 4927 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Jyväskylän syysretken tulostettava esite (PDF)
Pohjoisen Keski-Suomen syysretki järjestetään perjantaina 20.10. klo 11-15 Viitasaarella Lummeniemen leirikeskuksessa (Lummeniementie 125). Retken hinta on 15 €/ hlö. Ohjelmassa on leppoisaa yhdessäoloa musiikin ja herkullisen ruuan äärellä!. Ilmoittautuminen retkelle viimeistään 12.10. mennessä toimistolle, p. 044 561 4927 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Viitasaaren syysretken tulostettava esite (PDF)
Mainitsethan ilmoittautuessasi, mikäli sinulla on allergioita tai erityisruokavalioita. Huom! Retkille kuljetaan omilla kyydeillä, eli erillistä kuljetusta ei järjestetä. Jos voit ottaa kimppakyytiin mukaan muita lähtijöitä, mainitsethan siitä ilmoittautuessasi. Lisätietoa retkistä voi kysyä muistiluotseilta, p. 040 594 0954.
Tuetut lomat
Ajankohdat ja hakuajat:
Omaishoitajan ja hoidettavan loma 29.10.2023-3.11.2023.
Hakuaika 13.8.2023 mennessä.
Tuetut lomat SYKSY 2023 tulostettava esite tästä (pdf)-esite
Tulostettava ja postitettava hakemus (MTLH)
Ohje hakemiseen: mtlh.fi
Kenelle lomat ovat tarkoitettu:
Omaishoitajan ja hoidettavan lomat ovat tarkoitettu etenevää muistisairautta sairastaville henkilöille ja heidän omaisilleen yhdessä. Osallistuminen ei edellytä virallista omaishoitajuutta eikä yhdistyksen jäsenyyttä.
Tavoite ja sisältö:
Lomien tavoitteena on saada vertaistukea, voimavaroja sekä kokea virkistymistä. Lomalla muistisairautta sairastaville henkilöille ja heidän omaisilleen järjestetään sekä yhteistä että osin erillistä ohjelmaa.
Omaishoitajan ja hoidettavan lomalla päävastuu turvallisuudesta ja hyvinvoinnista on ympäri vuorokauden lomalaisella itsellään tai hänen avustajallaan/ omaisellaan. Kylpylähotelli Kunnonpaikasta on saatavissa vähäistä yleisavustamista.
HUOMIOITHAN, ETTÄ TÄLLÄ LOMALLA EI OLE MUKANA KESKI-SUOMEN MUISTILUOTSIN TYÖNTEKIJÖITÄ!
Yhteistyökumppani: Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry
Paikka: Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Siilinjärvi
Osallistujamäärä: enintään 20 henkilöä (10 muistisairautta sairastavaa henkilöä + 10 omaista)
Omavastuuosuus: 25 €/vrk/hlö täysihoidolla (huomaa, omavastuuosuus noussut vuodelle 2023)
Hakuohjeet ja valintailmoitus:
Hakemukset palautetaan lomajärjestöön hakuajan loppuun mennessä joko sähköisesti: www.mtlh.fi tai postitse:
Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry. Ruoholahdenkatu 8, 4. krs, 00180 HELSINKI. Hakulomakkeita saa Keski-Suomen Muistiyhdistykseltä tai MTLH:lta.
- Hakemus täytetään huolellisesti. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia ei käsitellä.
- Henkilötunnus sekä muut henkilö- ja osoitetiedot ilmoitetaan täydellisenä.
- Tulotiedot ilmoitetaan nettotuloina kuukaudessa ja ne on merkittävä myös puolison osalta.
- Avio-/avoparia kohden riittää 1 hakemus
- Hakemukseen merkitään sille varattuun kohtaan tieto hakeutumisesta K-S Muistiyhdistyksen lomalle.
- Lomatuen tarpeen perustelut ovat välttämättömät.
Lomatukea myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Tukea myönnettäessä otetaan huomioon hakijan ja puolison tulot ja menot sekä hakijan elämäntilanne ja aikaisemmin saatu lomatuki. Lomatukea voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi
Myönteisistä lomatukipäätöksistä ilmoitetaan lomatuen saajalle n. 2 kk ennen loman alkamispäivää. Kielteisestä päätöksestä ei ilmoiteta. Mahdollisissa peruutuksissa lomatuen saaja peruuttaa myönnetyn lomatuen henkilökohtaisesti suoraan lomajärjestöön.
Lisätietoja:
Keski-Suomen Muistiluotsi asiantuntija- ja tukikeskus
p. 040 847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry.
p. 010 2193 460 (arkisin klo 9-13)
lomat@mtlh.fi
www.mtlh.fi
KELAn kurssitarjonta
KELA järjestää sopeutumisvalmennuskursseja muistisairauteen sairastuneille ja heidän omaisilleen. Näiden lisäksi KELA:n omaishoitajien kuntoutuskursseja järjestetään muun muassa Laukaan Peurungassa. Osa kursseista järjestetään ns. parikurssina, jolloin järjestelyitä kotihoidon järjestämiseksi ei tarvitse tehdä. Lisätietoja KELAN TOIMISTOT, Laukaan Peurunka ja Keski-Suomen Muistiluotsi-aluekeskus.
Kurssit ovat Kelan järjestämää toimintaa ja kuntoutujille maksuttomia.
Linkki Kelan kuntoutuskurssijärjestelmään, josta kurssien tiedot tarkemmin kurssinumerolla https://asiointi.kela.fi/kz_app/KZInternetApplication
Haku Kelan järjestämille kursseille tapahtuu Kelan lomakkeella KU 132 jonka löydät tämän linkin kautta.
Omaishoitajaliiton omaishoitajalomat
Omaishoitajalomat on tarkoitettu Sinulle, joka autat läheistäsi selviytymään arjessa. Omaishoitajalomalla saa pienen tauon arkeen, vertaistukea sekä asiantuntijoiden ajatuksia arjen tueksi. Lomalla on aikaa paneutua omaishoitajan elämässä tärkeisiin asioihin.
Osa lomista on tarkoitettu omaishoitajalle ja apua tarvitsevalle läheiselle yhdessä. Omaishoitajalomalla voi jakaa arjen vinkkejä ja niksejä, kertoa ja kuunnella kokemuksia.
Lue lisää Omaishoitajaliiton sivuilta: Omaishoitajien tuetut lomat
Muistikummituokiot
Haluatko lisää tietoa muistisairauksista ja oppia kohtamaan muistisairas ihminen arvostavasti? Kokoa oma porukkasi ja tilaa meiltä maksuton muistikummituokio! Muistikummituokiot antavat eväitä muistisairaan ihmisen kohtaamiseen ja lisätietoa muistisairauksista. Muistikummmituokiot ovat noin tunnin mittaisia.
Kysy lisää muistiluotseiltamme: p. 044 561 4926 tai p. 044 761 4925.
Muistikummituokiosta on myös verkkopohjainen versio, joka löytyy täältä.
Valitse paikkakunta ja klikkaa tiedot auki.
Hankasalmen muistitapaaminen pe 18.8.2023 klo 10-11:30 Seniorituvalla
Muistitapaaminen on tarkoitettu muistisairauteen sairastuneille henkilöille sekä heidän läheisilleen Hankasalmelta.
Tule aamukahville jutustelemaan, tapaamaan samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ja saamaan tietoa! Mukana muistiluotsi.
Tilaisuus on maksuton. Tarjolla pientä purtavaa ja kahvia!
Huom! Ennakkoilmoittautuminen ja lisätiedot 16.8.2023 mennessä: Sari Sutela p. 040 847 4650 tai sari.sutela@ksmuisti.fi
Hankasalmen muistitapaamisten tulostettava mainos tästä (pdf)
Hankasalmen muistitapaaminen pe 10.11.2023 klo 10-11:30 Seniorituvalla
Muistitapaaminen on tarkoitettu muistisairauteen sairastuneille henkilöille sekä heidän läheisilleen Hankasalmelta.
Tule aamukahville jutustelemaan, tapaamaan samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ja saamaan tietoa! Mukana muistiluotsi.
Tilaisuus on maksuton. Tarjolla pientä purtavaa ja kahvia!
Huom! Ennakkoilmoittautuminen ja lisätiedot 8.11.2023 mennessä: Sari Sutela p. 040 847 4650 tai sari.sutela@ksmuisti.fi
Hankasalmen muistitapaamisten tulostettava mainos tästä (pdf)
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistiryhmä
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmässä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa tiistaisin klo: 13-14.30 Joutsan Hyvinvointituvalla (Jousitie 40). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sari, p. 040 847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Muistitietoilta Joutsan kirjastolla torstaina 14.9.2023 klo 16-18
Onko muistisairaus koskettanut sinun tai läheisesi elämää? Haluatko oppia lisää muistisairauksista? Miten muistisairas ihminen kohdataan?
Muistitietoilta on tarkoitettu kaikille muistiasioista kiinnostuneille. Iltaan sisältyvän muistikummituokion aikana opit viisi tärkeintä asiaa muistisairauksista ja saat arvokkaita vinkkejä vuorovaikutukseen muistisairaiden henkilöiden kanssa.
Esityksen jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle
Lisätietoja: Sari 040847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Lataa viimeisin tulostettava Jyväskylän toimintaesite tästä (PDF)
Kaikille avoin toiminta
Kahvila Hetkinen
Kaikille muistiasioista kiinnostuneille avoin kahvila ympäri vuoden arkimaanantaisin klo 13-14.30 Muistiyhdistyksen toimistolla (Rauhankatu 1). Kahvilassa keskustellaan vapaamuotoisesti ajankohtaisista tai päivänpolttavista asioista eli se ei ole ohjattua ryhmätoimintaa. Ei vaadi ilmoittautumista.
Muistiyhdistys tutuksi
Yhdistyksen Jyväskylän toimistolla (Rauhankatu 1, 40100 Jyväskylä). Muistiyhdistys tutuksi -tuokio on tarkoitettu muistisairautta sairastaville ja heidän läheisilleen, joille muistiyhdistyksen toiminta ei ole ennestään tuttua. Tarjolla kahvit ja yhdistyksen työntekijä kertoo yhdistyksen järjestämästä toiminnasta. Ilmoittautumista ei tarvita. Lisätiedot: Minna, p. 044 061 4928.
Syksyn 2023 päivämäärät: ti 22.8., 19.9. (ke), 17.10., 14.11. ja 12.12. klo 16.30-17.30.
Valitse sinulle sopivin ajankohta ja tule tutustumaan toimintaan!
Muistiyhdistys tutuksi tulostettava esite (pdf)
Kulttuurikerho
Kulttuurikerho on tarkoitettu kaikille kulttuurista kiinnostuneille. Kerho kokoontuu kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 10-11.30 Muistiyhdistyksen tiloissa (Rauhankatu 1) tai muussa erikseen sovitussa paikassa. Ryhmää ohjaa yhdistyksen vapaaehtoinen. Ilmoittautumista ei tarvita. Lisätiedot: p. 040 744 1462 / Maire
Syksyn 2023 päivämäärät: 30.8., 27.9., 25.10., 22.11. Joulukuun tapaaminen sovitaan myöhemmin.
Toiminta muistisairauteen sairastuneille
Muistinvirkistystapaamiset
Muistinvirkistysryhmät on tarkoitettu alkavaa muistisairautta sairastaville henkilöille. Jyväskylässä kokoontuu tällä hetkellä kolme eri muistinvirkistysryhmää. Ryhmiä ohjaavat muistiluotsit. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
- Miesten Muistinvirkistysryhmä. Ryhmä on tarkoitettu alkavaa muistisairautta sairastaville miehille. Se tarjoaa kokemusten vaihtoa, tietoa ja virkistystä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Tapaamiset kahden viikon välein tiistaisin klo 13-14.30 Muistiyhdistyksen tiloissa (Rauhankatu 1). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Lea p. 044 561 4926 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Tulostettava esite (PDF) - Naisten aamupäivän Muistinvirkistysryhmä. Ryhmä on tarkoitettu alkavaa muistisairautta sairastaville naisille. Se tarjoaa kokemusten vaihtoa, tietoa ja virkistystä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Tapaamiset kahden viikon välein torstaisin klo 10-11.30 Muistiyhdistyksen tiloissa (Rauhankatu 1). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sini, p. 040 594 0954 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Naisten aamupäivän muistinvirkistysryhmän tulostettavaan esitteeseen tästä (pdf) - Naisten iltapäivän Muistinvirkistysryhmä. Ryhmä on tarkoitettu alkavaa muistisairautta sairastaville naisille. Se tarjoaa kokemusten vaihtoa, tietoa ja virkistystä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Tapaamiset kahden viikon välein torstaisin klo 13-14.30 Muistiyhdistyksen tiloissa (Rauhankatu 1). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sini, p. 040 594 0954 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Naisten iltapäivän muistinvirkistysryhmän tulostettavaan esitteeseen tästä (pdf)
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden vertaisryhmä
Ryhmä on tarkoitettu alle 70-vuotiaana muistisairauteen sairastuneille henkilöille. Se tarjoaa kokemusten vaihtoa, tietoa ja virkistystä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Samaan aikaan kokoontuu oma ryhmä läheisille. Tapaamiset kerran kuukaudessa maanantaisin klo 16-17.30 Muistiyhdistyksen tiloissa (Rauhankatu 1). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sari, p. 040 847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tulostettava esite (PDF)
Toiminta muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistiryhmät
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmässä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
PALOKAN MUISTIRYHMÄ. Tapaamiset kerran kuukaudessa maanantaisin klo 13-14.30 Palokan kirjastolla Hilja-tilassa (Koivutie 5). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Lea, p. 044 561 4926 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Tulostettava esite (PDF)
JYVÄSKYLÄN MUISTIRYHMÄ. Tapaamiset kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 13-14.30 Muistiyhdistyksen tiloissa (Rauhankatu 1). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Lea, p. 044 561 4926 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Tulostettava esite (PDF)
Parisuhteelle parasta -kurssi
Kurssi on tarkoitettu pariskunnille, joissa toinen sairastaa
muistisairautta. Kurssille otetaan 6 pariskuntaa ja osallistujat haastatellaan etukäteen. Tapaamiset kahden viikon välein keskiviikkoisin klo 16-17.30 yhdistyksen tiloissa (Rauhankatu 1, 40100 Jyväskylä) yhteensä 6 kertaa. Ensimmäinen tapaaminen on 13.9.2023. Ilmoittautuminen ryhmään viimeistään 31.8. mennessä: Sari, p. 040 847 4650 / Sini, p. 040 594 0954 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Parisuhteelle parasta tulostettavaan mainokseen tästä (pdf)
Jos aihe kiinnostaa, mutta et pääse kurssille, voit tutustua kurssilla käytettävään materiaaliin Muisti ja parisuhde -sivustolla myös itsenäisesti:
Parisuhde ja muisti – Muistisairaus ja parisuhde Muistisairaus ja parisuhde (muistijaparisuhde.fi)
Patikkaretkellä pohjoisessa -valokuvailta
Tule kokemaan luonnon lumoa patikkaretkikuvien kautta. Seuraa Saria polulle, ja pääset nauttimaan luonnosta ja kesäisistä päivistä ilman hyttysiä ja esteettömästi! Valokuvailta TI 31.10.2023 klo 16.30–18 yhdistyksen toimistolla, Rauhankatu 1, Jyväskylä. Ilmoittautumiset ja lisätiedot 27.10. mennessä: toimisto@ksmuisti.fi tai p. 044 561 4927.
Patikkaretkellä pohjoisessa valokuvaillan tulostettavaan mainokseen tästä (pdf)
Toiminta muistisairaiden läheisille
Omaisklubi
Muistisairaiden omaishoitajille ja läheisille tauko arjen keskellä; kokemustenvaihtoa, tietoa ja virkistystä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa tiistaisin klo 14-15.30 yhdistyksen toimistolla Jyväskylässä: Rauhankatu 1, 40100 Jyväskylä. Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Minna p. 044 061 4928 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Vertaisryhmä työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden läheisille
Ryhmä on tarkoitettu alle 70-vuotiaille muistisairaiden henkilöiden läheisille. Se tarjoaa kokemusten vaihtoa, tietoa ja virkistystä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Samaan aikaan kokoontuu oma ryhmä muistisairastuneille. Tapaamiset kerran kuukaudessa maanantaisin klo 16-17.30 Muistiyhdistyksen tiloissa (Rauhankatu 1). Ryhmään tullaan ilmoittautumisten kautta. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Lea, p. 044 561 4926 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tulostettava esite (PDF)
Toiminta muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistiryhmä ja läheisten ryhmä
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmä ja läheisten ryhmä kokoontuvat Jämsän muistiyhdistyksen toimistolla rinnakkaisesti. Ryhmät kokoontuvat ensin yhteisille kahveille, ja sen jälkeen muistiryhmä jatkaa muistiluotsin ohjaamana toimistolla ja läheisten ryhmä siirtyy naapuritilaan Jämsän Muistiyhdistyksen työntekijän ohjaamana. Ryhmien päätteeksi kokoonnutaan jälleen toimistolle. Ryhmissä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmiin on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa tiistaisin klo 13-14.30 Jämsän Muistiyhdistyksen tiloissa (Lindemaninkatu 1). Ryhmiin tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sini, p. 040 594 0954 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi / Tuija, p. 040 673 0777 tai tuija.backman@jamsanmuistiyhdistys.fi
Toiminta muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistitapaaminen torstaina 12.10. klo 14-16
Tapaaminen järjestetään Kannonkosken kunnantalon kokoustilassa (Järvitie 1) ja se on tarkoitettu muistisairauteen sairastuneille henkilöille ja heidän läheisilleen, yhdessä tai erikseen. Tilaisuudessa tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä yhteisen tekemisen ja keskustelun parissa. Puolivuosittain järjestettävä tilaisuus on maksuton. Paikalla on Keski-Suomen Muistiluotsin työntekijä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 10.10. mennessä: Enni, p. 044 761 4925 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Kaikille avoin toiminta
Keuruun alaosaston tapaamiset
Kaikille muistiasioista kiinnostuneille avoimet tapaamiset kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 16 Lehtiniemen takkahuoneella. Toimintaa ohjaavat yhdistyksen vapaaehtoiset.
Syksyn 2023 päivämäärät: 6.9., 4.10., 1.11. ja 13.12.
Lisätiedot: Leena p. 050 534 8863 / Sari p. 040 727 5390 / Päivi p. 050 034 4313
Läheisten ryhmä
Muistisairaiden omaishoitajille ja läheisille tauko arjen keskellä; kokemustenvaihtoa, tietoa ja virkistystä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Tapaamiset kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 16–17.30 Lehtiniemen takkahuoneella, samaan aikaan alaosaston tapaamisten kanssa.
Syksyn päivämäärät: 6.9., 4.10., 1.11. ja 13.12.
Lisätiedot: Sini, p. 040 594 0954 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Kaikille avoin toiminta
Kamu-kahvila
Kaikille muistiasioista kiinnostuneille avoin Kamu-kahvila kerran kuukaudessa torstaisin klo 10 kirjastolla, vaihtuvia vierailijoita. Toimintaa ohjaavat yhdistyksen vapaaehtoiset.
Syksyn 2023 päivämäärät: 19.10., 16.11. ja 14.12.
Lisätiedot: Pirkko, p. 044 548 5483.
Muuta toimintaa Kinnulassa
Muistimessu sunnuntaina 17.9. Pihtiputaan kirkossa. Muistimessua järjestävät yhdistyksen vapaaehtoiset Pihtiputaalta ja Kinnulasta. Tarkempaa tietoa tapahtumasta lähempänä ajankohtaa paikallislehdissä. Lisätiedot: Pirkko, p. 044 548 5483.
Muistiviikon tapahtuma K-kaupalla torstaina 21.9. klo 9 alkaen. Ohjelmassa arvontaa sekä muuta toimintaa. Tapahtumassa mukana muistiluotsi. Lisätiedot: Pirkko, p. 044 548 5483.
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistitapaaminen tiistaina 24.10. klo 13–15
Tapaaminen järjestetään Kivijärvi-talolla (Keskustie 39) ja se on on tarkoitettu muistisairauteen sairastuneille henkilöille ja heidän läheisilleen, yhdessä tai erikseen. Tilaisuudessa tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä yhteisen tekemisen ja keskustelun parissa. Puolivuosittain järjestettävä tilaisuus on maksuton. Paikalla on Keski-Suomen Muistiluotsin työntekijä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 20.10. mennessä: Enni, p. 044 761 4925 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Konneveden muistitapaaminen syksyllä 2023
Konneveden kirjastolla (Sirkantie 4, Konnevesi) torstaina 9.11. klo 13-14.30. Tapaaminen on tarkoitettu muistisairaille henkilöille ja heidän läheisilleen. Tule tapaamaan samankaltaisessa tilanteessa olevia ihmisiä ja saamaan tietoa. Huom, ennakkoilmoittautuminen! Tapahtuma järjestetään, mikäli saadaan vähintään 4 ilmoittautunutta.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen 7.11. mennessä: Sari Sutela p. 040 847 4650 tai sari.sutela@ksmuisti.fi
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistitapaaminen torstaina 12.10. klo 10-12
Muistitapaaminen järjestetään Kyyjärven kunnankirjaston kokoustilassa (Tuliharjuntie 43) ja se on tarkoitettu muistisairauteen sairastuneille henkilöille ja heidän läheisilleen, yhdessä tai erikseen. Tilaisuudessa tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä yhteisen tekemisen ja keskustelun parissa. Puolivuosittain järjestettävä tilaisuus on maksuton. Paikalla on Keski-Suomen Muistiluotsin työntekijä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 10.10. mennessä: Enni, p. 044 761 4925 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistiryhmä
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmässä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo: 10-11.30 Laukaan pääkirjaston neuvottelutilassa (Vuojärventie 2, Laukaa). Ryhmä on tarkoitettu sairastuneille ja läheisille. Läheisille, jotka kokevat tarvetta omalle vertaiskeskustelulle, on varattu osaksi aikaa erillinen tila. Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sari, p. 040 847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Luhangan muistitapaaminen maanantaina 11.9.2023 klo 10-11
PERUTTU!
Muistitapaaminen on peruttu, ei ilmoittautuneita.
Ilmoittautumiset ja lisätiedot Sari, 040 847 4650 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Tulostettava mainos Luhangan syksyn 2023 muistitapaamisesta tästä (pdf)
Kaikille avoin toiminta
Alaosaston toiminta
Kaikille muistiasioista kiinnostuneille avoimet Muistipäivät Multian seurakuntakodilla kerran kuukaudessa klo 10-13.
Syksyn 2023 päivämäärät: 13.9., 11.10., 15.11. ja 13.12.
Toimintaa ohjaavat yhdistyksen vapaaehtoiset. Lisätiedot: Minna, p. 0400 695 314.
Muistimessu
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistiryhmä
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmässä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 13.30-15 Muuramen Tasankolassa (Mikkolantie 6). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sari, p. 040 847 4650 (1.9. asti) tai Lea 044 561 4926 (4.9. alkeaen) tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistiryhmä
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmässä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa maanantaisin klo 13–14.30 Petäjäveden Kuntalassa, Kuntala 2-tilassa (Suutarintie 4). Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Sini, p. 040 594 0954 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Kaikille avoin toiminta
Petäjäveden alaosaston järjestämän Muistikan toiminta on päättynyt.
Kaikille avoin toiminta
Muistikahvila Valorinne
Kaikille muistiasioista kiinnostuneille avoin Muistikahvila kokoontuu joka toinen torstai (parittomat viikot) Valorinteen kerhohuoneella (Puistotie 15) klo 14-16. Toimintaa ohjaavat yhdistyksen vapaaehtoiset. Syksyn 2023 päivämäärät: 31.8., 14.9., 28.9., 12.10., 26.10., 9.11., 23.11. ja 7.12.
Lisätiedot: Katri, p. 040 578 6224 tai Mirja, p. 044 262 5766.
Muistikahvila Elämäjärvi
Kaikille muistiasioista kiinnostuneille avoin Muistikahvila kokoontuu Mäntypirtillä (Elämäjärventie 339, 44910 Elämäjärvi) kerran kuukaudessa maanantaisin klo 13-15. Syksyn 2023 päivämäärät: 21.8., 18.9., 16.10., 13.11. ja 11.12. Toimintaa ohjaa yhdistyksen vapaaehtoinen.
Lisätiedot: Riina, p. 044 572 5986.
Muistimessu
Muistimessu järjestetään sunnuntaina 17.9. Pihtiputaan kirkossa. Muistimessua järjestävät yhdistyksen vapaaehtoiset Pihtiputaalta ja Kinnulasta. Tarkempaa tietoa tapahtumasta lähempänä ajankohtaa paikallislehdissä. Lisätiedot: Katri, p. 040 578 6224.
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistiryhmä
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmässä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa tiistaisin klo 13.30-15 Saarijärven kaupungintalon Rahkola-salissa (Sivulantie 11). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Enni, p. 044 761 4925 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Toivakan muistitapaaminen maanantaina 11.9.2023 klo 13-15 Toivakka-talon aulassa (Iltaruskontie 2, Toivakka)
Muistitapaaminen on tarkoitettu muistisairauteen sairastuneille henkilöille sekä heidän läheisilleen Toivakassa.
Tule kahvikupposen ääreen jutustelemaan, tapaamaan samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ja saamaan tietoa! Mukana muistin ja hyvinvoinnin ammattilaiset läheltäsi.
Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilu.
ENNAKKOILMOITTAUTUMINEN! Tilaisuus järjestetään, mikäli vähintään 4 henkilöä ilmoittautuu.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot 7.9.2023 mennessä: Sari Sutela p. 040 847 4650
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Muistiryhmä
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmässä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa torstaisin klo 13-14.30 Täsmähoidon 2. kerroksen kokoustilassa (Porthanintie 2). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Enni, p. 044 761 4925 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Muistisairaiden läheisille
Läheisten ryhmä
Muistisairaiden omaishoitajille ja muille läheisille tauko arjen keskellä; kokemustenvaihtoa, tietoa ja virkistystä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa tiistaisin klo 9.30-11 Täsmähoidon 2. kerroksen kokoustilassa (Porthanintie 2). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Enni, p. 044 761 4925 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi
Kaikille avoin toiminta
Muistikahvila
Kaikille muistiasioista kiinnostuneille avoin muistikahvila kokoontuu kerran kuussa maanantaisin klo 12-14 seurakuntatalon Takataskussa (Pappilantie 6). Toimintaa ohjaavat yhdistyksen vapaaehtoiset.
Seuraa paikallista ilmoittelua syksyn päivämäärien osalta.
Lisätiedot: Elisa, p. 0400 681 851.
Muistisairauteen sairastuneille henkilöille
Muistinvirkistysryhmä
Ryhmä on tarkoitettu alkavaa muistisairautta sairastaville henkilöille. Se tarjoaa kokemustenvaihtoa, tietoa ja virkistystä vaihtelevan toiminnan ja tehtävien merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kahden viikon välein maanantaisin klo 13–14.30 kaupungintalon kokoushuoneessa 123 (Hallintokatu 4). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Enni, p. 044 761 4925 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.
Muistisairauteen sairastuneille ja heidän läheisilleen
Suolahden Muistiryhmä
Onko sinulla tai läheiselläsi todettu muistisairaus? Muistiryhmässä tapaat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä vaihtelevan toiminnan merkeissä. Ryhmää ohjaa muistiluotsi. Toiminnassa meille on tärkeää kohdata osallistujat aidosti kuullen, välittäen ja luottamuksella. Ryhmään on helppo osallistua omana itsenään.
Tapaamiset kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 13-14.30 Suolahden seurakuntatalon salissa (Pajakatu 9). Ryhmään tullaan ilmoittautumisen kautta.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Enni, p. 044 761 4925 tai muistiluotsi@ksmuisti.fi.