Yhteystiedot

Johanna Lahtinen
Hankevastaava
p. 040 594 0954
miesmuisti@ksmuisti.fi

Toimisto Jyväskylässä:
Matara 4, 3. kerros, huone 314

Keski-Suomen Muistiyhdistyksen uusin hanke on nimeltään Parasta miesmuistiin.

Nimensä mukaisesti kohderyhmää ovat miehet, jotka ovat saaneet muistisairausdiagnoosin ja joiden sairauden vaihe on alkava.

Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan muistisairaille miehille innostavaa ja aktivoivaa ryhmämuotoista toimintaa. Ensimmäiset ryhmät aloittivat toimintansa elo- ja syyskuussa Jyväskylässä. Seuraavana on vuorossa Joutsan liikuntaa ja aivotreeniä yhdistelevä ryhmä lokakuusta eteenpäin. Kevät ja -kesäkaudelle 2021 suunnittelemme Hankasalmelle mielenkiintoista kokonaisuutta: Ryhmää, jossa yhdistellään aivotreeniä, liikuntaa, luontoliikuntaa ja talkootyötoimintaa.

Luontoryhmä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liikuntaa ja aivotreeniä yhdistelevä ryhmä

Luonnonmateriaaleista arjen hyödykkeiksi -muistelusalkku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maistiaisia muistelusalkun sisällöstä

 

 

 

 

Kuva: Johanna Lahtinen

 

Mitä tuohesta valmistettuja arjen tavaroita tiedät? Sellaisia, joita on joskus ennenvanhaan käytetty? Mihin tuohta nykyään käytetään?

Tiedätkö, mikä tämä on ja mihin sitä on käytetty?

 

 

Kuva: Sakari Punamäki, Korpilahden Kotiseutumuseo

 

Tuohisykkyrä eli huosiain.

Tuohitöistä jäi pieniä suikaleita, jotka yhteen kierrettyinä toimivat puuastioiden pesiminä, huosiaimina. Ne vastasivat nykyajan tiskiharjoja. Tosin huosiaimilla pestiin puhtaiksi myös lattiat. (Tuija Broman, 2020)

 

Muistelusalkun lisämateriaali

Luonnonmateriaaleista arjen hyödykkeiksi -muistelusalkkuun tuotetaan myös verkkopohjaista lisämateriaalia kuten videoita ja pelejä. Ensimmäinen YouTube-videossa kerrotaan perinteisen säätikun valmistamisesta. Nuoresta kuusesta tehty säätikku kertoo tulevat säärintaman muutokset: Onko tiedossa aurinkoinen korkeapaine vai onko syytä varautua lähestyvään matalapaineeseen.

Säätikusta kertovan videon aiheet sopivat muistelun ohella myös ryhmäkokoontumisen tai luontoretken sisällöksi. Katsokaa yhdessä säätikun valmistamisen vaiheet ja nikkaroikaa yhdessä hyödyllinen muisto oman kuistin tai parvekkeen nurkalle. Voit myös tulostaa ja laminoida teko-ohjeet: Tästä

Säätikku-video